In English

HemOm psykoanalysArrangemangPublikationerUtbildningForskningMedlemmarPressrumKontakt

 

Spaf i media

Freuds drömmar lever vidare, Insidan DN

Läs artiklarna på DN Insidan

Har psykoanalysen någon plats i den moderna psykiatrin och psykologin? Ja, menar två svenska experter, Charlotta Björklind och Johan Eriksson.

 

Anna Krantz lär oss allt om Freud, Morgonpasset i P3

 

Morgonpasset i P3 Klicka på bilden för uppspelning av podradio.

Måndag 15 april 2013

På måndagsmorgonen lägger sig Jörgen, Nour och Kodjo på soffan och får lära sig allt om Sigmund Freud. Psykoanalytikern Anna Krantz kommer nämligen till studion och reder ut Freuds bakgrund, hans teorier, vetenskapliga bedrifter, kokainmissbruket och alla gamla utskällda penisavund och oidipuskomplex - ja allt som är värt att veta om psykologins fader helt enkelt.

 

Dynamisk terapi lika bra som kognitiv

 

Ålands radio och tv Klicka på bilden för uppspelning av podradio.

Måndag 17 september 2012

Åland stod som värd för en konferens för finlandssvenska psykologer förra veckan.
Flera föreläsningar stod på programmet, bland annat av professor Emeritus Rolf Sandell från Linköpings universitet och psykologstuderandena Karin Lindqvist och Jakob Mechler.

Uggla i P4: Drömtydning

 

Uggla i P4 Klicka på bilden för uppspelning av podradio.

Fredag 12 november 2010 kl 13:00

Alexandra Billinghurst dyker, lite oväntat, upp i slutet av sändningen och hjälper Magnus Uggla associera kring en dröm!

Kropp & själ: Vad oroar du dig för?

 

P1 Kropp & själ Klicka på bilden för uppspelning av podradio.

Tisdag 09 november 2010 kl 11:18

Ett stort svart sugande hål i magen. En rädsla vars orsak man inte kan sätta fingret på. Det är symtomen för ångestladdad oro, och en känsla som de flesta av oss bär på åtminstone någon gång ibland. Dagens Kropp & Själ undersöker den här känslan närmare. Varför ägnar vi så stor del av våra liv åt att oroa oss för saker som kanske aldrig händer? Har oron någon funktion och vad oroar vi oss som mest för? Det är frågor som diskuteras i programmet. Siv och Bengt i Sala vet vad oro handlar om. De bär ständigt på en malande känsla av oro som inte går att döva förrän äldste sonen kommer hem till Sverige igen. Han har just åkt ut på sin sista vända med en svensk pluton som övervakar situationen i Afghanistan. Föräldrarna hemma i Sverige använder all sin mentala styrka för att inte gå under av oro. Psykoterapeuterna Anna Kåver och Björn Salomonsson svarar på lyssnarnas frågor i det direktsända telefonväkteriet. Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Filosofiska rummet: Vad har psykoanalysen att säga idag?

 

Klicka på bilden för uppspelning av podradio.

Söndag 3 oktober 2010 kl 17:00 i P1, med repris fredag 8 oktober 21.03

Freuds psykoanalys var under förra seklet den i västvärlden dominerande teorin om människans psyke och hennes inre drivkrafter. Många av termerna blev jargong även i vardagsspråket: att förtränga, projicera, överjaget, oidipuskomplex och penisavund… Men vad är psykoanalys, och finns det någon användning för psykoanalysen i en tid när psyket och dess störningar förklaras i termer av signalsubstanser, genetiskt arv och inlärda beteendemönster?

Gäster är Jurgen Reeder och Johan Eriksson, båda praktiserande psykoanalytiker och Carin Franzén, docent i litteraturvetenskap vid Linköpings universitet och en av grundarna till den psykoanalytiska tidskriften Divan.

Programledare och producent Peter Sandberg

Bildningsbyrån - psykisk hälsa: Freuds arvtagare under lupp

 

Klicka på bilden för uppspelning av podradio.

Onsdag 15 september 2010 kl 21:03

UR:s Bildningsbyrån kommer i höst att producera 16 program om behandlingsmetoder av psykisk hälsa. Bildningsbyrån vill ge kunskap om psykisk hälsa och gestalta ämnet så att lyssnaren förstår både möjligheter och svårigheter när det gäller behandlingsmetoder av psykisk ohälsa.

Psykoanalytiker Jurgen Reeder medverkar i programmet Freuds arvtagare under lupp.

Livskris - den lilla guiden, Alling i P1

 

Klicka på bilden för uppspelning av podradio.

Onsdag 11 augusti 2010 kl 15:03

Psykologen och psykoanalytikern Alexandra Billinghurst kommer även till programmet. Hon svarar på om 40-årskris kan vara något bra. Och hur man på bästa sätt hanterar sig själv i sitt krisande.

Möt psykoanalytikern och författaren Tomas Böhm, Studio Ett

 

Klicka på bilden för uppspelning av podradio.

Fredag 30 juli 2010 kl 09:00

Vår Studio Ett-gäst idag heter Tomas Böhm, psykiater, psykoanalytiker och författare. För de flesta känd för böcker om kärlek och kärleksrelationer. Bland annat boken "Om otrohet". Men Tomas Böhm skriver och föreläser också om en rad andra ämnen. Dessutom har han gett ut ett par romaner. Hör honom i Studio Ett:s 16-timme.

Leva med smärta, Kropp och själ i P1

 

P1 Kropp & själ Klicka på bilden för uppspelning av podradio.

Tisdag 29 juni 2010 kl 11:00

Den här veckan sänder Kropp & Själ en sommar special - fyra reportage om smärta. Möt boxaren som menar att det är du själv som bestämmer vad som gör ont och inte. Psykoterapeuten Alexandra Billinghurst möter patienter som lever med smärta på alla plan. Hur tar hon emot det? När Petra Mede var tjugo år gammal var dansen hela hennes liv. Sen kom ryggskadan och allt som hon drömt om försvann. På Astrid Lindgrens Barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm lär de barnen, med hjälp av KBT, att istället för att minska smärtan acceptera den.

Var privatlivet en parentes på 150 år? K1 i P1

 

Torsdag 11 februari 2010 kl 14:03 Klicka på bilden för uppspelning av podradio.

Torsdag 11 februari 2010 kl 14:03

När 00-talet skulle summeras för en dryg månad sedan kunde ingen undgå att nämna de så kallade sociala mediernas genomslag, facebook, twitter med flera. Och när 00-talets litterära strömningar skulle summeras handlade det mycket om hur det självbiografiska trängt undan fiktionen i nyare svensk litteratur. Här finns förstås ett samband att undersöka.
Malin Kan, överläkare vid Barn- och Ungdomspsykiatrisk klinik i Stockholm medverkar.

Nordegren om politiska ärkefiender, Nordegren i P1

 

Klicka på bilden för uppspelning av podradio.

Onsdag 13 januari 2010 kl 16:56

Nordegren i P1 tar upp människans behöv av fiender inom politik, akademisk forskning och socialt umgänge. Thomas berättar om egna ärkerivaler genom tiderna och vi pratar också med politiske kommentatorn Anders Jonsson och psykologen Anna Krantz.

Lantz i P4

 

Klicka på bilden för uppspelning av podradio.

Fredag 20 november 2009 kl 15:00

Annika Lantz berör som vanligt olika ämnen i sitt program, som Är vampyren den nya ponnyn? När slutar min döda hud att vara jag? Och hur lång ska en kavajärm egentligen vara? och psykoterapeuten Anna Krantz svarar på en av dem!

Om Freud 150 år, Filosofiska rummet

 

Klicka på bilden för länk till podradio.

Söndag 30 april 2006 kl 17:00

Det undermedvetna, överjaget, projektion, dödsdrift, penisavund och oidipuskomplex. Mannen bakom dessa välbekanta termer är Sigmund Freud, psykoanalysens grundare. Freud skapade en bild av människans psyke som kom att dominera under 1900-talet. I år är det 150 år sen Freud föddes. Hur står sig hans bild av människans psyke idag?
Gäster: Owe Wikström, religionspsykolog, Annika Hirdman-Künstlicher, psykoanalytiker och Jenny Wikström från Karolinska institutet.

 

 

Psykoanalyspodden

Nu har vi en psykoanalyspodd! Finns på PodBean och iTunes (sök på "psykoanalyspodden").

Quicksand

I den diskussion som förts i medierna efter publiceringen av Hannes Råstams bok Fallet Thomas Quick har juristerna varit betydligt mer framträdande än de läkare och psykologer som varit inblandade. Dessa har svarat undvikande eller inte alls.

Karin Rodhe kommenterar i Läkartidningen nr 51, 2012-12-18.

Vad är psykoanalys?

Under rubriken Kärleken till den psykoanalytiska metoden – att stå ut med det okända höll Annika Hirdman Künstlicher en föreläsning på ABF i Stockholm våren 2010.
www.ur.se/play/157182  och  www.ur.se/play/157183
 

Kärlek, gränser, möjligheter

En bok, en författare: Tomas Böhm. I "Kärlek, gränser och andra möjligheter" av psykiatern Tomas Böhm får vi ta del av de frågor som skickas till hans relationsspalt. Ämnen som kan tyckas ytliga, döljer ofta smärtsamma djup hos frågeställaren.
urplay.se/162818
 

Folkmordet i Rwanda

UR Samtiden - Folkmordet i Rwanda. Om offer och förövare i efterförloppet.
Här berättar Suzanne Kaplan om folkmordet i Rwanda med särskild betoning på psykologiska aspekter hos både offer och förövare i efterförloppet Arrangör: Hugo Valentin-centrum vid Uppsala universitet.
urplay.se/163413
 

 

 

Copyright © Spaf 2017-10-03

webmaster

 

 

Svenska psykoanalytiska föreningen    Västerlånggatan 60    111 29 Stockholm     08-411 54 57    www.psykoanalys.se    info@psykoanalys.se