In English

HemOm psykoanalysArrangemangPublikationerUtbildningForskningMedlemmarPressrumKontakt

 

Analysera mera ... | Film & samtal på Zita, Reflexen och Bio Rio

Film ur ett psykoanalytiskt perspektiv – våren 2018

Svenska psykoanalytiska föreningen samarbetar med biograferna Zita, Reflexen och Bio Rio med att efter filmvisningen hålla en inledning till ett samtal med publiken. Det kommer att ske i anslutning till att någon ny film tagits upp på repertoaren.

Vad väcks psykologiskt till liv i oss när vi ser filmen, får oss att reagera och ta olika ställning… Kan vi tillsammans förstå mer om vad vi just varit med om?

Alla intresserade är välkomna.

  Tisdag 23 april kl 18:30

Tisdag 23 april kl 18:30 visas ”Sunset”
Regi: Lázló Nemes
Efter filmen samtal med Annika Hirdman Künstlicher, moderator: Anders Berge

Året är 1913, strax innan första världskrigets utbrott. 20-åriga Irisz Leiter anländer till Budapest efter att ha spenderat uppväxten på barnhem. Hon hoppas nu få anställning i den berömda hattaffär som ägdes av hennes hädangångna föräldrar, men istället körs hon bryskt iväg av den nya ägaren. Hon förstår inte varför. Snart söks hon upp av en okänd man som ställer besvärliga frågor om hennes far. Illa till mods börjar hon söka efter svar i sina föräldrars förflutna och konfronteras med en mörk hemlighet, vilket drar ned henne i händelser som är början till landets undergång…

"Sunset av Lázló Nemes är en drömsk och ödesmättad film som gestaltar kollapsen av det österrikisk-ungerska imperiet. Ångesten i detta fin-de-siècle-drama som föranleder det första världskrigets utbrott är förlagd i den modesta hattaffären Leiter, dit den föräldralösa dottern till den förra ägaren återvänder för att söka arbete. Hennes föräldrar dog i en anlagd brand när hon var två år och en ny ägare har tagit över butiken. Regissören följer via närgångna kameratagningar dottern i det brutala mötet med hennes hemstad och historia. Våldsamheten i konfrontationen med mörka familjehemligheter som hon liksom i en dröm får spridda ledtrådar till och söker svaren på, skildras skickligt genom det brusande, suddiga stadslivet som invaderar henne. Jag upptogs av hennes val och ställningstaganden i brytpunkten mellan det aristokratiska styret och det nationalistiska upproret, som för mig också obehagligt speglar vissa skeenden i dagens Europa."
Annika Hirdman Künstlicher

Biljetter bokas genom Biografen Zita, www.zita.se

 

Varmt välkomna!
Filmgruppen

 

 

Bio Rio: www.biorio.se   Biografen Zita: www.zita.se   Biograf Reflexen i Kärrtorp

 


 

Tillbaka till arrangemang

 

 

 

 

Copyright © Spaf 2019-04-09

webmaster

 

 

Svenska psykoanalytiska föreningen    Västerlånggatan 60    111 29 Stockholm     08-411 54 57    www.psykoanalys.se    info@psykoanalys.se